ΦιλοσοφίαΗ Φιλοσοφία της Γιόγκα
Γιόγκα σημαίνει ένωση. Είναι η διαδικασία διεύρυνσης της επίγνωσης στο εσωτερικό περιβάλλον του ανθρώπου με στόχο να αποκτήσει ο αναζητητής ακριβή συνειδητή γνώση του ίδιου του πυρήνα του. Στον ίδιο στόχο ο Σωκράτης ενθάρρυνε τους μαθητές του λέγοντάς τους "Γνώθι σαυτόν". Σύμφωνα με το νόμο της εξέλιξης ολόκληρη η φύση και φυσικά οι άνθρωποι εξελίσσονται χωρίς να έχουν επίγνωση για αυτό. Γιόγκα είναι η επιστήμη η οποία μας παρέχει τα μέσα και την μεθοδολογία για την συνειδητή γνώση ολόκληρης της ύπαρξης μας.
Ο Πατάντζαλι εκθέτει και αναλύει στην περίφημη πραγματεία του Yoga Sutra την επιστήμη της Ράτζα Γιόγκα ή της Βασιλικής Γιόγκα. Έζησε περίπου τριακόσια χρόνια Π.Χ.
Πριν τον Πατάντζαλι η γιόγκα διδασκόταν προφορικά από το δάσκαλο στο μαθητή. Ήταν ο πρώτος που έγραψε για τη γιόγκα.

Ο Πατάντζαλι ξεκινάει το βιβλίο του με την πρώτη Σούτρα που είναι: atha goganucasanam δηλαδή "Τώρα αρχίζουν οι οδηγίες για την γιόγκα".
Στην δεύτερη σούτρα δίνει τον ορισμό της γιόγκα: Yoga citta vritti nirodhah: "Γιόγκα σημαίνει η συγκράτηση του νου από τις σκέψεις ή η απάλειψη των συνειδησιακών καταστάσεων". Με άλλα λόγια η νοητική ηρεμία και γαλήνη. Αν θεωρήσουμε το νου σαν λίμνη, κάθε φορά που πέφτει μια πέτρα δημιουργεί κυματισμούς μικρούς ή μεγάλους. Οι πέτρες είναι τα χιλιάδες ερεθίσματα που μέσω των πέντε αισθήσεων, ''αναστατώνουν'' το νου ο οποίος ανταποκρίνεται κρίνοντας, αναλύοντας, αξιολογόντας αυτά τα ερεθίσματα. Κάθε σκέψη φέρνει στην επιφάνεια ένα συναίσθημα και κάθε συναίσθημα μια ροή σκέψεων. Πρέπει να σημειωθεί οτι τα πάντα καταγράφονται στη μνήμη. Τα πρώτα επτά χρόνια της ζωής μας είναι σημαντικά γιατί ο,τι καταγράφεται στη μνήμη δεν λογοκρίνεται από την συνείδηση. Αρχίζουμε να ''ερμηνεύουμε'' τον ''κόσμο'' με την βοήθεια αυτών των νοητικών εντυπώσεων, η συνεισταμένη των οποίων αποτελεί τον χαρακτήρα μας.
Ο Σουάμι Σατυανάντα αναφέρει ότι: Η Γιόγκα είναι μια τέχνη, μια επιστήμη, μια διαδικασία μέσω της οποίας απελευθερώνει κανείς το νου από περιορισμούς και στην τελική κατάσταση απελευθέρωσης κερδίζει περισσότερη γνώση, φως, ειρήνη, δημιουργικότητα, ηρεμία, σοφία, κατανόηση, και άπειρη χαρά.

Ο William James ένας διακεκριμένος ψυχολόγος και φιλόσοφος στο βιβλίο του οι παραλλαγές της Θρησκευτικής εμπειρίας αναφέρει για την Γιόγκα: "Γιόγκα σημαίνει την πειραματική ένωση του ατόμου με το Θείο. Ο γιόγκι, ή μαθητής, που έχει με τα μέσα αυτά ξεπεράσει επαρκώς τις συσκοτίσεις της κατώτερης φύσης του, εισέρχεται σε μια κατάσταση που ονομάζεται Samadhi και τότε έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με γεγονότα, που ποτέ δεν θα καταφέρει να γνωρίσει το ένστικτο ή το λογικό".