Γνωριμία με την Yoga07/09/2012


ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΓΙΟΓΚΑ


Εισαγωγή στη Γιόγκα

« Η Γιόγκα δεν είναι ένας αρχαίος μύθος θαμμένος στη λήθη. Είναι η πιο πολύτιμη κληρονομιά του παρόντος. Είναι η ουσιαστική ανάγκη του σήμερα και ο πολιτισμός του αύριο.»
Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι

Η Γιόγκα είναι η επιστήμη του σωστού τρόπου ζωής, και έτσι σκοπός της είναι να ενσωματωθεί στην καθημερινή ζωή. Δουλεύει πάνω σε όλες τις πλευρές του ατόμου: τη σωματική, τη ζωτική, τη νοητική, τη συναισθηματική, την παραψυχική και την πνευματική πλευρά.
Η λέξη Γιόγκα σημαίνει «ενότητα» και προέρχεται από τη Σανσκριτική λέξη Γιούγκ που σημαίνει «ένωση». Αυτή η ένωση ή ενότητα περιγράφεται με πνευματικούς όρους σαν την ένωση της ατομικής συνειδητότητας με τη συμπαντική συνειδητότητα. Σε ένα πιο πρακτικό
 επίπεδο, η Γιόγκα είναι ένα μέσο για την εξισορρόπηση και την αρμονία του σώματος, του νου και των συναισθημάτων. Αυτό γίνεται μέσω της εφαρμογής των Ασάνων, της Πραναγιάμα, της Μούντρα, της Μπάντα, των Σατκάρμας και του Διαλογισμού και πρέπει να κατακτηθεί πριν προκύψει η ένωση με την ανώτερη πραγματικότητα. Η επιστήμη της Γιόγκα αρχίζει να δουλεύει με την εξωτερική πλευρά της προσωπικότητας, με το φυσικό σώμα, το οποίο για τους περισσότερους ανθρώπους είναι μια πρακτική και γνώριμη αφετηρία. Όταν βιώνουμε ανισορροπία σε αυτό το επίπεδο, τα όργανα, οι μύες και τα νεύρα δεν λειτουργούν πλέον αρμονικά, αλλά δρουν το ένα εναντίον του άλλου.
Για παράδειγμα, το ενδοκρινικό σύστημα μπορεί να μη λειτουργεί κανονικά και η αποδοτικότητα του νευρικού συστήματος μειώνεται σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να εκδηλωθεί ασθένεια. Η Γιόγκα στοχεύει στο να φέρει τις διάφορες σωματικές λειτουργίες σε τέλειο συντονισμό ώστε να εργάζονται για το καλό όλου του σώματος. Από το φυσικό σώμα η Γιόγκα προχωράει στο νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από φοβίες και νευρώσεις σαν αποτέλεσμα του άγχους και των επιδράσεων της καθημερινής ζωής. Η Γιόγκα δεν μπορεί να χορηγήσει μια θεραπεία για τη ζωή αλλά παρουσιάζει μια αποδεδειγμένη μέθοδο για την αντιμετώπισή της. Ο Σουάμι Σιβανάντα του Ρισικές ερμήνευσε τη Γιόγκα σαν μια «... ενοποίηση και αρμονία μεταξύ της σκέψης, του λόγου και της πράξης, ή μια ενοποίηση μεταξύ του κεφαλιού, της καρδιάς και του χεριού». Μέσω των πρακτικών της Γιόγκα, αναπτύσσεται η επίγνωση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των συναισθηματικών, των νοητικών και των σωματικών επιπέδων και η διαταραχή σε ένα από αυτά επηρεάζει τα άλλα. Σταδιακά, αυτή η επίγνωση οδηγεί σε μια κατανόηση των πιο λεπτών περιοχών της ύπαρξης.
Η ιστορία της Γιόγκα

Η Γιόγκα εμφανίστηκε στο ξεκίνημα του ανθρώπινου πολιτισμού όταν ο άνθρωπος αντιλήφθηκε για πρώτη φορά τις πνευματικές του δυνατότητες και ξεκίνησε να αναπτύσσει τεχνικές για να τις εξελίξει. Η επιστήμη της Γιόγκα αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε σιγά-σιγά από αρχαίους σοφούς από όλο τον κόσμο. Η ουσία της Γιόγκα καλύφθηκε ή επεξηγήθηκε από διαφορετικά σύμβολα, αναλογίες και γλώσσες. Μερικές παραδόσεις πιστεύουν ότι η Γιόγκα ήταν ένα θεϊκό δώρο που αποκαλύφθηκε στους αρχαίους σοφούς ώστε η ανθρωπότητα να έχει
την ευκαιρία να αντιληφθεί τη θεϊκή φύση της. Κατά την αρχαιότητα, οι γιογκικές τεχνικές παρέμεναν μυστικές και δε γράφονταν ούτε και εκτίθεντο σε κοινή θέα. Μεταδίδονταν από το δάσκαλο ή Γκούρου στο μαθητή με τον προφορικό λόγο. Με αυτόν τον τρόπο υπήρχε μια καθαρή κατανόηση σχετικά με την ερμηνεία και το στόχο τους. Μέσω προσωπικής εμπειρίας, τελειωμένοι Γιόγκις και σοφοί ήταν ικανοί να οδηγήσουν ειλικρινείς αναζητητές στο σωστό μονοπάτι, εξαλείφοντας κάθε σύγχυση, παρανόηση και υπερβολικούς διανοητικούς στοχασμούς. Τα πρώτα βιβλία που είχαν αναφορές στη Γιόγκα ήταν οι αρχαίες Τάντρες και αργότερα οι Βέδες που γράφτηκαν την εποχή της άνθισης του πολιτισμού της κοιλάδας του Ινδού. Αν και δε δίνουν συγκεκριμένες πρακτικές, υπαινίσσονται τη Γιόγκα συμβολικά. Στην πραγματικότητα, οι στίχοι από τις Βέδες ακούστηκαν από τους Ρίσις ή οραματιστές, σε κατάσταση βαθέως γιογκικού διαλογισμού ή Σαμάντι, και θεωρούνται σαν γραφές εξ' αποκαλύψεως. Είναι όμως μέσα στις Ουπανισάδες που η Γιόγκα αρχίζει να παίρνει μια πιο ευκρινή μορφή. Αυτές οι γραφές συγκεντρωμένες σχηματίζουν τη Βεδάντα, το αποκορύφωμα των Βεδών, και αναφέρεται ότι εμπεριέχει την ουσία των Βεδών. Η διατριβή του σοφού Πατάντζαλι πάνω στη Ράτζα Γιόγκα, τα Γιόγκα Σούτρας, κωδικοποίησαν το πρώτο ακριβές, ενοποιημένο και περιεκτικό σύστημα της Γιόγκα.

Η αξία της Γιόγκα σήμερα

Σήμερα, καθώς ετοιμαζόμαστε να μπούμε στον 21° αιώνα, αποκαταστάθηκε μια πνευματική κληρονομιά της οποίας η Γιόγκα αποτελεί μέρος. Ενώ το κεντρικό θέμα της Γιόγκα παραμένει ο υψηλότερος στόχος στο πνευματικό μονοπάτι, οι γιογκικές πρακτικές δίνουν άμεσα και σαφή οφέλη στον καθένα, άσχετα από τους πνευματικούς του στόχους. Η σωματική και νοητική θεραπεία είναι από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της Γιόγκα. Αυτό που το κάνει τόσο δυνατό και αποτελεσματικό είναι το γεγονός ότι ασχολείται με τις ολιστικές αρχές της αρμονίας και της ενότητας. Η Γιόγκα έχει πετύχει ως μια εναλλακτική μορφή θεραπείας σε παθήσεις όπως το άσθμα, ο διαβήτης, η πίεση του αίματος, τα αρθριτικά, οι παθήσεις του πεπτικού συστήματος και άλλες ασθένειες χρόνιας και ιδιοσυστατικής φύσης, όπου η μοντέρνα επιστήμη δεν έχει πετύχει. Η έρευνα πάνω στα αποτελέσματα των γιογκικών πρακτικών πάνω στο HIV έχει πρόσφατα ξεκινήσει με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ιατρικής, η γιογκική θεραπεία είναι επιτυχημένη λόγω της ισορροπίας που δημιουργεί στο νευρικό και ενδοκρινικό σύστημα, τα οποία επηρεάζουν άμεσα όλα τα άλλα συστήματα και όργανα του σώματος. Για τους περισσότερους ανθρώπους όμως, η Γιόγκα είναι απλά ένα μέσο για τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας σε μια αυξανόμενα στρεσογόνα κοινωνία. Οι Ασάνες απομακρύνουν τη σωματική δυσφορία που συσσωρεύουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν καθισμένοι σε μια καρέκλα, καμπουριάζουμε πάνω από ένα γραφείο. Οι τεχνικές χαλάρωσης βοηθούν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας του συνεχώς συρρικνούμενου ελεύθερου χρόνου.
Τη στιγμή που ο κόσμος μοιάζει να τα έχει χαμένα, απορρίπτοντας παλαιότερες αξίες χωρίς να έχει καταφέρει να εγκαταστήσει νέες, η Γιόγκα δίνει ένα μέσο στους ανθρώπους ώστε να βρούνε το δικό τους τρόπο για να συνδεθούν με τον αληθινό εαυτό τους. Μέσω αυτής της σύνδεσης με τον αληθινό εαυτό τους, οι άνθρωποι μπορούν στη σημερινή εποχή να εκφράσουν αρμονία, και να αναδυθεί η συμπόνια, που μέχρι τώρα απουσίαζε. Από αυτή την άποψη η Γιόγκα βασικά δεν είναι μόνο σωματικές ασκήσεις, αλλά είναι μια βοήθεια για την εγκαθίδρυση ενός νέου τρόπου ζωής ο οποίος καλύπτει και την εσωτερική και την εξωτερική πραγματικότητα.