Τα Νέα μας11/04/2014


ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ


Ερώτηση: Σουάμιτζι γιατί όταν κάνουμε γιόγκα μας λέτε συνέχεια να έχουμε επίγνωση;
Απάντηση: Όσο πιο εξελιγμένος είναι ο άνθρωπος, ο νους και ο εγκέφαλός του, τόσο μεγαλύτερη η επίγνωσή του.
Επίγνωση είναι η ικανότητα να παρατηρούμε τα συναισθήματα, τις πράξεις, τις σκέψεις, τα αισθήματα, τις αντιδράσεις μας.
Όταν λέμε ότι διατηρούμε μη προσκόλληση, εννοούμε ότι έχουμε αναπτύξει την ικανότητα παρατήρησης του νου.
Μπορούμε να στεκόμαστε παράμερα και να παρατηρούμε τι κάνουμε.
Αναπτύσσοντας τη μη προσκόλληση που χαρίζει η επίγνωση εξακολουθείτε να νιώθετε συναισθηματικά ή διανοητικά, γιατί δεν είναι εύκολο να σταματήσει κάποιος αυτά τα πράγματα, μπορείτε όμως ταυτόχρονα να τα παρακολουθείτε.
Με τον καιρό διαπιστώνετε ότι, καθώς αναπτύσσεται αυτή η ικανότητα της παρατήρησης, επηρεάζεστε λιγότερο συναισθηματικά ή νοητικά.
Μπορείτε να ασχολείστε εντατικά με την εργασία σας, χωρίς όμως προσκόλληση.
Με την προσκόλληση υποφέρετε.

Ερώτηση: Η επίγνωση είναι το σταμάτημα του εσωτερικού διαλόγου;
Και θα πρέπει αυτός ο διάλογος να σταματήσει για να έχουμε ανώτερες εμπειρίες; 
Απάντηση: Ναι, το είπατε πολύ ωραία. Στα προχωρημένα στάδια της,
η επίγνωση είναι η παύση κάθε εσωτερικού διαλόγου, όχι όμως στην αρχή, γιατί στην αρχή θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την επίγνωσή σας για να συνειδητοποιήσετε αυτόν τον εσωτερικό διάλογο. Δεν θα πρέπει όμως να τον σταματήσουμε εμείς, αλλά να του επιτρέψουμε να σταματήσει μόνος του.
Αν προσπαθήσουμε να σταματήσουμε πολύ νωρίς τον εσωτερικό διάλογο, θα τον καταπιέσουμε. Μάλλον θα πρέπει να βγει όλος στην επιφάνεια, ώστε να μην έχουμε πια εσωτερικό διάλογο κι έτσι να φτάσουμε στις ανώτερες εμπειρίες. Στην αρχή είναι καλύτερα απλώς να ακούμε αυτόν το διάλογο, είναι όμως κάτι πολύ δύσκολο.


  Μεγάλο και δύσκολο το θέμα Γιόγκα, αλλά ταυτόχρονα τόσο όμορφο και τόσο ωφέλιμο. Σπουδάζοντάς το σπουδάζεις τον άνθρωπο, τον εαυτό σου. Ο δρόμος βέβαια της σπουδής και της εφαρμογής του είναι μακρινός και θα χρειαστεί την ανάλογη προσπάθεια ώσπου να φτάσουμε στην κατάσταση εκείνη που ένας σοφός έλεγε στους μαθητές του: 
«Σας το λέγω, στο ζωντανό τούτο κορμί, κατοικεί ο κόσμος κι η καταγωγή του κόσμου, κι η εξουσία του κόσμου κι ο δρόμος για την εξουσία του κόσμου».       
Χρέος λοιπόν έχουμε να ανεβάσουμε το μικρό αυτό ζωντανό κορμί που κουβαλούμε ως την κορφή της γνώσης. Και σ' αυτό, η Γιόγκα, θα σταθεί πάντοτε άσφαλτος οδηγός  μας.